Waarom een makelaar inschakelen bij het kopen van een woning?

Veel mensen nemen een keer de beslissing om een woning te gaan kopen. Het is waarschijnlijk je eerste woning, maar het kan ook je tweede woning zijn. Voor veel mensen is het een grote uitdaging en zijn er diverse zaken waar je goed op moet letten. De woningmarkt blijft zich vernieuwen en dit kan het heel ingewikkeld maken. Het is daarom misschien verstandig om een aankoopmakelaar Arnhem in te schakelen. De meeste mensen schakelen alleen een makelaar in bij de verkoop van een huis, maar wist je dat het ook heel handig kan zijn bij het kopen van een woning? Wat doet een aankoopmakelaar precies? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je er meer over te weten komt.

Verschillende makelaars

Wanneer je een woning wilt kopen, heb je altijd te maken met een makelaar. Ook als je zelf geen makelaar inschakelt is de kans groot dat de verkopende partij een makelaar heeft. Dit is een verkopende makelaar, die de belangen behartigt van de verkopende partij. Een verkopende makelaar lijkt erg positief, maar deze werkt juist voor de verkopers. Schakel daarom zelf een aankoopmakelaar in, zodat je een makelaar hebt die in je eigen belangen handelt.

Wat doet de aankoopmakelaar?

De aankoopmakelaar kan met jarenlange ervaring veel werk uit handen nemen. De makelaar weet namelijk als geen ander wat er moet gebeuren tijdens het aankoopproces en waar je aan moet denken. De aankoopmakelaar is een expert op het gebied van huizen kopen en handelt ook de juridische zaken af. Daarnaast helpt de aankoopmakelaar met de zoektocht naar een geschikte woning, die aansluit op je wensen en behoefte. Ook kun je de aankoopmakelaar een bod laten doen op je droomhuis. Ook kijkt de makelaar naar de bouwkundige zaken van een woning en schakelt hier soms een bouwkundig expert voor in. Over het algemeen begeleidt de aankoopmakelaar je tot aan de notaris en controleert hij zelfs het koopcontract.

Wat kost een aankoopmakelaar?

Wat een aankoopmakelaar precies kost kan verschillen per makelaar. Sommige makelaars werken met een vast tarief en hier moet je soms voor oppassen. Er zijn ook aankoopmakelaars die een percentage van de aankoopprijs vragen. Hoe duurder de woning, hoe meer de aankoopmakelaar verdient. Ook kan het zijn dat een aankoopmakelaar een tarief vraagt op basis van prestatie. Hoe beter de makelaar dan onderhandelt, hoe beter de aankoopmakelaar betaald krijgt.